Je zou kunnen zeggen dat Jaap al vanaf de wieg tussen de vetten zat. In 1863 begon zijn familie in Heerenveen een slagerij. Klanten kochten toen rauw vet om thuis uit te smelten en te gebruiken bij het bakken. Omdat rauw vet in de zomer snel bedierf, besloot het familiebedrijf — dat in 1898 onder drie broers verder ging onder de naam gebr. Smilde — het smelten zelf te doen. Zo ontstond gesmolten rundvet onder de merknaam Natura. Het bedrijf groeide snel, specialiseerde zich in het inkopen en verwerken van vet en leverde dit terug aan slagers. Natura won prijzen en werd in 1902 officieel als merk geregistreerd.
Later breidde de Gebr. Smilde hun activiteiten verder uit binnen de voedingsmiddelenindustrie. Ze werden actief in margarines, plantaardige oliën en vetten, salades, sauzen en bakkerijproducten. In 2007 werd definitief gestopt met dierlijk vet, maar bleef de focus op plantaardige oliën en vetten.